Våre

Oppskrifter

Grunnoppskrift

Ingredienser 2 brød

  • 1 l vann, lunkent
    (kaldt ved langtidsheving over natten)

  • 1,5–1,7 l hvetemel, sammalt hvete eller spelt

  • 5 dl havregryn

  • 1 pose tørrgjær

  • 1,5 dl knuste linfrø

  • 1,5 dl gresskarkjerner

  • 1,5 dl solsikkekjerner

  • 1 ts salt

  • 0,25 dl mørk sirup

  • 0,5 dl rapsolje

Ingredienser 12 brød

  • 6 l vann, lunkent
    (kaldt ved langtidsheving over natten)

  • 10–10,2 l hvetemel,
    sammalt hvete eller spelt

  • 3 l havregryn

  • 3 poser tørrgjær
    (ev. 1,5 ts for kaldheving)

  • 9 dl knuste linfrø

  • 9 dl gresskarkjerner

  • 9 dl solsikkekjerner

  • 6 ts salt

  • 1,5 dl mørk sirup

  • 3 dl rapsolje

Fremgangsmåte

Til 12 brød: Bruk gjerne kjøkkenmaskin og hell over i brødformer. Hevetid 1-1,5 time. Ved heving 2 ganger: Heve først 1 time og deretter 30 minutter i formene før steking.

Til 2 brød: Kan fint eltes for hånd. Deigen kan kaldheves over natten: Ha deigen over i brødformer og etterheve i 2 timer før steking. 

  1.  Bland alt det tørre, inkludert tørrgjær i en bolle.

  2. Tilsett de våte ingrediensene og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd
    (fersk gjær smuldres med det tørre hvis man bruker det istedenfor tørrgjær i kjøkkenmaskin. Ved elting for hånd løses den opp i væsken).

  3. Deigen er ferdig når er glatt og skinnende, og ujevnheter i strukturen er eltet ut. Det tar litt tid å elte. I kjøkkenmaskin er den ferdig når den slipper kanten på bollen. 

  4. Sett til heving ca 1 time til dobbelt størrelse. Elt deigen og ha over i brødformer. Etterhev i ca 30 min.

  5. Sett ovnen på 200 grader – over og undervarme.

  6. Stek brødene 30–45 minutter. (Dette avhenger litt i forhold til størrelse på brødformer og kan variere fra ovn til ovn).  

  7. Avkjøl på rist. Skjær gjerne opp i skiver og frys ned hvis ikke alt spises i løpet av et par dager. 

  8. Nyt med godt pålegg som for eksempel hvitost, makrell i tomat, kokt egg, leverpostei eller hjemmelaget chiasyltetøy.

Rundstykker

Bruk samme oppskrift som Norlandiabrødet til å bake rundstykker.

Alternative justeringer: 12–16 stk

  • Bytt ut halvparten av sammalt mel med siktet mel.

  • Bruk litt ekstra mel til utbaking.

  • Tilsett 2 dl raspet gulrot, squash eller andre grønnsaksrester.

  • Supperundstykker: Tilsett for eksempel basilikum eller oregano og litt hvitløkskrydder. Bytt ut rapsolje med extra virgin olivenolje.

Hevetid:

Steketid/temperatur:

Tips for å bruke opp rester

Brød med gulrot

Samme oppskrift som Norlandiabrød kan også brukes med gulrot.

  • Tilsett raspet gulrot i brødet.

  • Gjerne 2 dl i oppskriften til 2 brød.

Norlandiabrød med havregrøtrester

  • 3,5l.vann 

  • 1 L Grøt 

  • 4,3 L hvete sammalt

  • 2 L havregryn

  • 5dl greskarfrø

  • 5dllinfrø

  • 5dl  solsikkefrø 

  • 5dl sesamfrø 

  • 1dl sirup 

  • litt salt 

  • 4 pose tørrgjær  

  • 3dl olje 

Hev i ovnen på 50 grader i 30 min, stekes ved over og undervarme 195–200 grader i 30 min.

Rundstykker med havregrøt

  • 5,5 liter sammalt hvete 

  • 3,5 liter vann 

  • 1 liter Grøt 

  • 2 liter havregryn

  • 5 dl greskarfrø

  • 5dl linfrø

  • 5dl  solsikkefrø 

  • 5dl sesamfrø 

  • 1dl sirup 

  • litt salt 

  • 4 pose tørrgjær  

  • 3dl olje 

​Hev deigen 30–45 min og etterhev i ovnen 15 min på 50 grader eller 30 min i romtemperatur. ​

​Stek på 190–200 grader i 20 til 25 minutter​.

Toast av tørt brød

Toast er ypperlig å lage hvis brødet er litt tørt. Tenk på toast som pizza, og varier innholdet. Server toast med grønnsaksstaver eller salat.

Forslag til typer toast:

  • Pesto og ost

  • Tomat, rødløk og fetaost

  • Ost, skinke, pizzakrydder og tomat

  • Steinsopp eller champignon (ev salt og pepper), ost og for eksempel persille.

  • Bønnepure (se oppskrift under) og ost – servere med salsa og guacamole.

  • Aubergine, paprika og pesto.

  • Snøfrisk, spinat, pesto, ost og pizzakrydder.

Bønnepuré: Stek finhakket løk, hvitløk og paprikabiter i rapsolje. Ha på hvitvinseddik og la det dampe ut, tilsett (hermetiske) kidneybønner og kok i ca. 10 min. Avkjøl litt og kjør til puré i en blender eller med stavmikser. Smak til med limesaft og salt.

Krutonger av tørt brød

Krutonger er perfekt å bruke til supper, salat eller crunchy grønnsakstopping. Til 2 glass trenger du ca. 300 g rester av brød.

Vanlig krydderblanding til 2 glass

  • 6 ss olivenolje

  • 1,5 ts salt

  • 0,5 ts kvernet pepper

Urteblanding til 2 glass

  • 6 ss olivenolje

  • 1 ts salt (trenger ikke salt hvis det er salt i pizzakrydderet).

  • 4 ts provincekrydder eller pizzakrydder.
    Friske urter fra kjøkkenhagen kan gjerne brukes.

Slik gjør du:

  1. Skjær brødet i små terninger.

  2. Bland olje og ønsket krydder.

  3. Fordel brødterningene likt i 2 ulike boller. Vend brødet i krydderblandingene (1 med vanlig, 1 med urter). Det er alltid fint å gi barna alternativer å velge imellom.

  4. Ha brødterningene på bakepapirkledd stekebrett.
    1 brett til vanlig krydderblanding, og ett brett til urtekrutongene. Pass på at terningene fordeles godt utover og ikke ligger oppå hverandre.

  5. Stek ett brett av gangen 180 °C i ca. 15 minutter eller til brødkrutongene er sprø.