Våre
Oppskrifter
Grunnoppskrift
Ingredienser 2 brød
1 l vann, lunkent
(kaldt ved langtidsheving over natten)1,5–1,7 l hvetemel, sammalt hvete eller spelt
5 dl havregryn
1 pose tørrgjær
1,5 dl knuste linfrø
1,5 dl gresskarkjerner
1,5 dl solsikkekjerner
1 ts salt
0,25 dl mørk sirup
0,5 dl rapsolje
Ingredienser 12 brød
6 l vann, lunkent
(kaldt ved langtidsheving over natten)10–10,2 l hvetemel,
sammalt hvete eller spelt3 l havregryn
3 poser tørrgjær
(ev. 1,5 ts for kaldheving)9 dl knuste linfrø
9 dl gresskarkjerner
9 dl solsikkekjerner
6 ts salt
1,5 dl mørk sirup
3 dl rapsolje
Fremgangsmåte
Til 12 brød: Bruk gjerne kjøkkenmaskin og hell over i brødformer. Hevetid 1-1,5 time. Ved heving 2 ganger: Heve først 1 time og deretter 30 minutter i formene før steking.
Til 2 brød: Kan fint eltes for hånd. Deigen kan kaldheves over natten: Ha deigen over i brødformer og etterheve i 2 timer før steking.
Bland alt det tørre, inkludert tørrgjær i en bolle.
Tilsett de våte ingrediensene og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd
(fersk gjær smuldres med det tørre hvis man bruker det istedenfor tørrgjær i kjøkkenmaskin. Ved elting for hånd løses den opp i væsken).Deigen er ferdig når er glatt og skinnende, og ujevnheter i strukturen er eltet ut. Det tar litt tid å elte. I kjøkkenmaskin er den ferdig når den slipper kanten på bollen.
Sett til heving ca 1 time til dobbelt størrelse. Elt deigen og ha over i brødformer. Etterhev i ca 30 min.
Sett ovnen på 200 grader – over og undervarme.
Stek brødene 30–45 minutter. (Dette avhenger litt i forhold til størrelse på brødformer og kan variere fra ovn til ovn).
Avkjøl på rist. Skjær gjerne opp i skiver og frys ned hvis ikke alt spises i løpet av et par dager.
Nyt med godt pålegg som for eksempel hvitost, makrell i tomat, kokt egg, leverpostei eller hjemmelaget chiasyltetøy.
Rundstykker
Bruk samme oppskrift som Norlandiabrødet til å bake rundstykker.
Alternative justeringer: 12–16 stk
Bytt ut halvparten av sammalt mel med siktet mel.
Bruk litt ekstra mel til utbaking.
Tilsett 2 dl raspet gulrot, squash eller andre grønnsaksrester.
Supperundstykker: Tilsett for eksempel basilikum eller oregano og litt hvitløkskrydder. Bytt ut rapsolje med extra virgin olivenolje.
Hevetid:
Steketid/temperatur:
Tips for å bruke opp rester
Brød med gulrot
Samme oppskrift som Norlandiabrød kan også brukes med gulrot.
Tilsett raspet gulrot i brødet.
Gjerne 2 dl i oppskriften til 2 brød.
Norlandiabrød med havregrøtrester
3,5l.vann
1 L Grøt
4,3 L hvete sammalt
2 L havregryn
5dl greskarfrø
5dllinfrø
5dl solsikkefrø
5dl sesamfrø
1dl sirup
litt salt
4 pose tørrgjær
3dl olje
Hev i ovnen på 50 grader i 30 min, stekes ved over og undervarme 195–200 grader i 30 min.
Rundstykker med havregrøt
5,5 liter sammalt hvete
3,5 liter vann
1 liter Grøt
2 liter havregryn
5 dl greskarfrø
5dl linfrø
5dl solsikkefrø
5dl sesamfrø
1dl sirup
litt salt
4 pose tørrgjær
3dl olje
Hev deigen 30–45 min og etterhev i ovnen 15 min på 50 grader eller 30 min i romtemperatur.
Stek på 190–200 grader i 20 til 25 minutter.
Toast av tørt brød
Toast er ypperlig å lage hvis brødet er litt tørt. Tenk på toast som pizza, og varier innholdet. Server toast med grønnsaksstaver eller salat.
Forslag til typer toast:
Pesto og ost
Tomat, rødløk og fetaost
Ost, skinke, pizzakrydder og tomat
Steinsopp eller champignon (ev salt og pepper), ost og for eksempel persille.
Bønnepure (se oppskrift under) og ost – servere med salsa og guacamole.
Aubergine, paprika og pesto.
Snøfrisk, spinat, pesto, ost og pizzakrydder.
Bønnepuré: Stek finhakket løk, hvitløk og paprikabiter i rapsolje. Ha på hvitvinseddik og la det dampe ut, tilsett (hermetiske) kidneybønner og kok i ca. 10 min. Avkjøl litt og kjør til puré i en blender eller med stavmikser. Smak til med limesaft og salt.
Krutonger av tørt brød
Krutonger er perfekt å bruke til supper, salat eller crunchy grønnsakstopping. Til 2 glass trenger du ca. 300 g rester av brød.
Vanlig krydderblanding til 2 glass
6 ss olivenolje
1,5 ts salt
0,5 ts kvernet pepper
Urteblanding til 2 glass
6 ss olivenolje
1 ts salt (trenger ikke salt hvis det er salt i pizzakrydderet).
4 ts provincekrydder eller pizzakrydder.
Friske urter fra kjøkkenhagen kan gjerne brukes.
Slik gjør du:
Skjær brødet i små terninger.
Bland olje og ønsket krydder.
Fordel brødterningene likt i 2 ulike boller. Vend brødet i krydderblandingene (1 med vanlig, 1 med urter). Det er alltid fint å gi barna alternativer å velge imellom.
Ha brødterningene på bakepapirkledd stekebrett.
1 brett til vanlig krydderblanding, og ett brett til urtekrutongene. Pass på at terningene fordeles godt utover og ikke ligger oppå hverandre.Stek ett brett av gangen 180 °C i ca. 15 minutter eller til brødkrutongene er sprø.