Juleoppskrift

på Norlandiabrødet

Ingredienser 2–4 brød

  • 5 dl vann

  • 5 dl kefir

  • 1 l sammalt hvete-/speltmel

  • 1 l fint hvete-/speltmel

  • 5 dl havregryn

  • 1 pose tørrgjær

  • 0,5 dl linfrø (kan sløyfes)

  • 1,5 dl gresskarkjerner

  • 1,5 dl solsikkekjerner

  • 2 ts salt

  • 0,5 dl rapsolje

  • 1 dl finhakkede økologiske tørkede aprikoser

  • 0,5 dl tørkede tranebær

  • 1 dl honning/mørk sirup

  • 2 ts pepperkakekrydder

Fremgangsmåte

  1. Bland alt det tørre, inkludert tørrgjær i en bolle.

  2. Tilsett de våte ingrediensene og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd.

  3. Deigen er ferdig når den er glatt og skinnende. Det tar litt tid å elte. I kjøkkenmaskin er den ferdig når den slipper kanten på bollen.

  4. Sett til heving ca 1 time til dobbelt størrelse.

  5. Elt deigen og ha over i brødformer. Etterhev i ca 30 minutter.

  6. Sett ovnen på 200°C på over- og undervarme.

  7. Stek brødene 30-45 minutter. Avkjøl på rist.

Tips

Erstatt kefir med vann ved melkeproteinallergi. Du kan bytte ut pepperkakekrydderet med 1 ts kardemomme og 1 ts ceylonkanel.


Lage rundstykker av deigen? Da tilsetter du mer siktet mel til en jevn deig for å kunne bake dem ut.

Næringsinnhold

Per 100 g

Per brødskive* (40 g)

Energi

Fett

Hvorav mettet fett

Karbohydrater

Fiber

Protein

Salt

249 kcal

6,4 g (23 E%)

0,66 g

36 g (59 E%)

5,34 g (4 E%)

8,9 g (14 E%)

0,51 g

100 kcal

2,6 g

0,3 g

14,4 g

2,1 g

3,6 g

0,2 g

*Utregning per skive vil variere etter hvor tykt man skjærer skivene.

Ingredienser: Vann, kefir (melk) sammalt hvetemel fint, spelt/hvete siktet, havregryn, honning, gresskarkjerner, solsikkekjerner, aprikos (sulfitt), tranebær, rapsolje, linfrø, gjær(tørrgjær), salt

Allergener: Gluten, melk, sulfitt*
*sulfitt fra aprikos hvis de ikke er økologiske. Økologiske ingredienser anbefales