Juleoppskrift
på Norlandiabrødet
Ingredienser 2–4 brød
5 dl vann
5 dl kefir
1 l sammalt hvete-/speltmel
1 l fint hvete-/speltmel
5 dl havregryn
1 pose tørrgjær
0,5 dl linfrø (kan sløyfes)
1,5 dl gresskarkjerner
1,5 dl solsikkekjerner
2 ts salt
0,5 dl rapsolje
1 dl finhakkede økologiske tørkede aprikoser
0,5 dl tørkede tranebær
1 dl honning/mørk sirup
2 ts pepperkakekrydder
Fremgangsmåte
Bland alt det tørre, inkludert tørrgjær i en bolle.
Tilsett de våte ingrediensene og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd.
Deigen er ferdig når den er glatt og skinnende. Det tar litt tid å elte. I kjøkkenmaskin er den ferdig når den slipper kanten på bollen.
Sett til heving ca 1 time til dobbelt størrelse.
Elt deigen og ha over i brødformer. Etterhev i ca 30 minutter.
Sett ovnen på 200°C på over- og undervarme.
Stek brødene 30-45 minutter. Avkjøl på rist.
Tips
Erstatt kefir med vann ved melkeproteinallergi. Du kan bytte ut pepperkakekrydderet med 1 ts kardemomme og 1 ts ceylonkanel.
Lage rundstykker av deigen? Da tilsetter du mer siktet mel til en jevn deig for å kunne bake dem ut.
Næringsinnhold
Per 100 g
Per brødskive* (40 g)
Energi
Fett
Hvorav mettet fett
Karbohydrater
Fiber
Protein
Salt
249 kcal
6,4 g (23 E%)
0,66 g
36 g (59 E%)
5,34 g (4 E%)
8,9 g (14 E%)
0,51 g
100 kcal
2,6 g
0,3 g
14,4 g
2,1 g
3,6 g
0,2 g
*Utregning per skive vil variere etter hvor tykt man skjærer skivene.
Ingredienser: Vann, kefir (melk) sammalt hvetemel fint, spelt/hvete siktet, havregryn, honning, gresskarkjerner, solsikkekjerner, aprikos (sulfitt), tranebær, rapsolje, linfrø, gjær(tørrgjær), salt
Allergener: Gluten, melk, sulfitt*
*sulfitt fra aprikos hvis de ikke er økologiske. Økologiske ingredienser anbefales