Fiskegrateng med griljermel av krutongrester
Oppskriften gir 12–16 barneporsjoner.
Hvit saus:
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 st gul løk, finhakket
8 dl lettmelk
1 ts salt
1 ts revet muskatnøtt
Grateng:
200 g makaroni
1 kg torskefilet
6 stk egg
2 dl griljermel (av brødkrutonger, mikses til fint mel)
300 g revet ost
Slik gjør du
Sett ovnen på 180°C.
Kok makaroni etter anvisningen på pakken
Hvit saus: Smelt smøret i en kjele, ha i finhakket løk og rør inn melet. La det surre under omrøring i ca 2 minutter. Ta kjelen av varmen. Spe med melk, litt om gangen, til du får en glatt og klumpfri saus. Glutenfri saus: Stek løken lett i smør, tilsett deretter melken. La det koke opp før du tilsetter maisennablandingen (vann og maisenna) Tilsett til ønsket tykkelse.
La sausen småkoke under omrøring i ca 5 minutter. Smak til med salt og revet muskatnøtt.
Gratengen: Skjær fisken i biter. Bland sausen sammen med fisk, makaroni og lett sammenpiskede egg. Hell blandingen over i en smurt ildfast form, ca 20 x 30 cm. Dryss over griljermel og stek formen i ca 40 minutter.
Når det gjenstår 15 minutter av steketiden, strør du revet ost på toppen av gratengen.
Serveres gjerne med kokte poteter og råkost laget av revet gulrot og hodekål.
I tillegg er det godt med smeltet smør eller rømme/kesam ved siden av fiskegratengen.
Kokkens tips
I fiskegrateng kan du benytte alle typer fisk og den kan være både rå, kokt og stekt.
Frys ned alle fiskerestene du får etter fiskemiddager og ta dem opp når du skal lage grateng. En fin måte å unngå matsvinn på.
Visste du at du enkelt kan lage brødsmuler selv? Tørre brødskiver kan fryses på forhånd, deretter tas ut og kuttes i terninger. Ha i en form sammen med olje og krydder. Stek i ovnen til de er gyllenbrune. Kjør i mikser til fint mel.