Fiskegrateng med griljermel av krutongrester

Oppskriften gir 12–16 barneporsjoner.

Hvit saus:

  • 4 ss smør

  • 4 ss hvetemel

  • 1 st gul løk, finhakket

  • 8 dl lettmelk

  • 1 ts salt

  • 1 ts revet muskatnøtt

Grateng:

  • 200 g makaroni

  • 1 kg torskefilet

  • 6 stk egg

  • 2 dl griljermel (av brødkrutonger, mikses til fint mel)

  • 300 g revet ost

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 180°C.

  2. Kok makaroni etter anvisningen på pakken

  3. Hvit saus: Smelt smøret i en kjele, ha i finhakket løk og rør inn melet. La det surre under omrøring i ca 2 minutter. Ta kjelen av varmen. Spe med melk, litt om gangen, til du får en glatt og klumpfri saus. Glutenfri saus: Stek løken lett i smør, tilsett deretter melken. La det koke opp før du tilsetter maisennablandingen (vann og maisenna) Tilsett til ønsket tykkelse.

  4. La sausen småkoke under omrøring i ca 5 minutter. Smak til med salt og revet muskatnøtt.

  5. Gratengen: Skjær fisken i biter. Bland sausen sammen med fisk, makaroni og lett sammenpiskede egg. Hell blandingen over i en smurt ildfast form, ca 20 x 30 cm. Dryss over griljermel og stek formen i ca 40 minutter.

  6. Når det gjenstår 15 minutter av steketiden, strør du revet ost på toppen av gratengen.

  7. Serveres gjerne med kokte poteter og råkost laget av revet gulrot og hodekål.
    I tillegg er det godt med smeltet smør eller rømme/kesam ved siden av fiskegratengen.

Kokkens tips

  • I fiskegrateng kan du benytte alle typer fisk og den kan være både rå, kokt og stekt.

  • Frys ned alle fiskerestene du får etter fiskemiddager og ta dem opp når du skal lage grateng. En fin måte å unngå matsvinn på.

  • Visste du at du enkelt kan lage brødsmuler selv? Tørre brødskiver kan fryses på forhånd, deretter tas ut og kuttes i terninger. Ha i en form sammen med olje og krydder. Stek i ovnen til de er gyllenbrune. Kjør i mikser til fint mel.