Grunnoppskrift
Ingredienser 2–4 brød
1 l vann, lunkent
(kaldt ved langtidsheving over natten)1,5–1,7 l sammalt hvete eller spelt
5 dl havregryn
1 pose tørrgjær
(litt under 1/2 pose gjær for kaldheving)0,5 dl linfrø (kan sløyfes)
1,5 dl gresskarkjerner
1,5 dl solsikkekjerner
1 ts salt
0,5 dl rapsolje
Ingredienser 12 brød
4 l vann, lunkent
(kaldt ved langtidsheving over natten)6,8 l sammalt hvete eller spelt
2 l havregryn
4 poser tørrgjær
(Ca. 1/2 pose gjær for kaldheving)2 dl linfrø (kan sløyfes)
6 dl gresskarkjerner
6 dl solsikkekjerner
4 ts salt
2 dl rapsolje
Fremgangsmåte
Til 2–4 brød: Kan fint eltes for hånd. Om du lager deigen dagen før, kan deigen heves direkte i brødformen på benken og stekes på morgenen. Ved kaldheving: Reduser mengden gjær til litt under halvparten og bruk kald væske. Ved heving i romtemperatur over natten: 1 ts gjær.
Til 12 brød: Bruk gjerne kjøkkenmaskin og spa over i brødformer. Hevetid 1–1,5 time. Ved heving 2 ganger: Heve først 1 time og deretter 30 minutter i formene før steking.
Bland alt det tørre, inkludert tørrgjær i en bolle.
Tilsett de våte ingrediensene og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd
(fersk gjær smuldres med det tørre hvis man bruker det istedenfor tørrgjær i kjøkkenmaskin. Ved elting for hånd løses den opp i væsken).Deigen er ferdig når er glatt og skinnende, og ujevnheter i strukturen er eltet ut. Det tar litt tid å elte. I kjøkkenmaskin er den ferdig når den slipper kanten på bollen.
Sett til heving ca 1 time til dobbelt størrelse. Elt deigen og ha over i brødformer. Etterhev i ca 30 minutter.
Sett ovnen på 200°C med over og undervarme.
Stek brødene 30–45 minutter. (Avhengig av størrelse på brødformer og ovn).
Avkjøl på rist. Skjær gjerne opp i skiver og frys hvis ikke alt spises i løpet av et par dager.
Nyt med godt pålegg som for eksempel hvitost, makrell i tomat, kokt egg, leverpostei eller hjemmelaget syltetøy.
Næringsinnhold
Per 100 g
Per brødskive* (40 g)
Energi
Fett
Hvorav mettet fett
Karbohydrater
Fiber
Protein
Salt
216 kcal
7 g (29 E%)
0,33 g
27 g (49 E%)
6,7 g (6 E%)
8,2 g (15 E%)
0,31 g
86,4 kcal
2,8 g
0,13 g
10,8 g
2,7 g
3,28 g
0,12 g
*Utregning per skive vil variere etter hvor tykt man skjærer skivene.
Ingredienser: Vann, sammalt hvetemel fint, havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner, rapsolje, linfrø, gjær(tørrgjær), salt
Allergener: Gluten
Anbefalt energiprosent
Andelen av kostens totale energiinnhold (kaloriinnhold) som kommer fra fra de ulike næringsstoffene (karbohydrat, fett og protein) benevnes ofte som energiprosent eller E%. De norske helsemyndighetene anbefaler at karbohydrat bør bidra med 45–60 E%, fett med 25–40 E% og protein med 10–20 E%.
Norlandiabrødet bidrar med 49 E% karbo, 29E% fett og protein 15 E% (fiber 6 E%) – og er derfor perfekt i forhold til helsemyndighetenes anbefaling.