Grunnoppskrift

Ingredienser 2–4 brød

  • 1 l vann, lunkent
    (kaldt ved langtidsheving over natten)

  • 1,5–1,7 l sammalt hvete eller spelt

  • 5 dl havregryn

  • 1 pose tørrgjær
    (litt under 1/2 pose gjær for kaldheving)

  • 0,5 dl linfrø (kan sløyfes)

  • 1,5 dl gresskarkjerner

  • 1,5 dl solsikkekjerner

  • 1 ts salt

  • 0,5 dl rapsolje

Ingredienser 12 brød

  • 4 l vann, lunkent
    (kaldt ved langtidsheving over natten)

  • 6,8 l sammalt hvete eller spelt

  • 2 l havregryn

  • 4 poser tørrgjær
    (Ca. 1/2 pose gjær for kaldheving)

  • 2 dl linfrø (kan sløyfes)

  • 6 dl gresskarkjerner

  • 6 dl solsikkekjerner

  • 4 ts salt

  • 2 dl rapsolje

Fremgangsmåte

Til 2–4 brød: Kan fint eltes for hånd. Om du lager deigen dagen før, kan deigen heves direkte i brødformen på benken og stekes på morgenen. Ved kaldheving: Reduser mengden gjær til litt under halvparten og bruk kald væske. Ved heving i romtemperatur over natten: 1 ts gjær.

Til 12 brød: Bruk gjerne kjøkkenmaskin og spa over i brødformer. Hevetid 1–1,5 time. Ved heving 2 ganger: Heve først 1 time og deretter 30 minutter i formene før steking.

  1. Bland alt det tørre, inkludert tørrgjær i en bolle.

  2. Tilsett de våte ingrediensene og elt i kjøkkenmaskin eller for hånd
    (fersk gjær smuldres med det tørre hvis man bruker det istedenfor tørrgjær i kjøkkenmaskin. Ved elting for hånd løses den opp i væsken).

  3. Deigen er ferdig når er glatt og skinnende, og ujevnheter i strukturen er eltet ut. Det tar litt tid å elte. I kjøkkenmaskin er den ferdig når den slipper kanten på bollen.

  4. Sett til heving ca 1 time til dobbelt størrelse. Elt deigen og ha over i brødformer. Etterhev i ca 30 minutter.

  5. Sett ovnen på 200°C med over og undervarme.

  6. Stek brødene 30–45 minutter. (Avhengig av størrelse på brødformer og ovn).

  7. Avkjøl på rist. Skjær gjerne opp i skiver og frys hvis ikke alt spises i løpet av et par dager.

  8. Nyt med godt pålegg som for eksempel hvitost, makrell i tomat, kokt egg, leverpostei eller hjemmelaget syltetøy.

Næringsinnhold

Per 100 g

Per brødskive* (40 g)

Energi

Fett

Hvorav mettet fett

Karbohydrater

Fiber

Protein

Salt

216 kcal

7 g (29 E%)

0,33 g

27 g (49 E%)

6,7 g (6 E%)

8,2 g (15 E%)

0,31 g

86,4 kcal

2,8 g

0,13 g

10,8 g

2,7 g

3,28 g

0,12 g

*Utregning per skive vil variere etter hvor tykt man skjærer skivene.

Ingredienser: Vann, sammalt hvetemel fint, havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner, rapsolje, linfrø, gjær(tørrgjær), salt

Allergener: Gluten

Anbefalt energiprosent

Andelen av kostens totale energiinnhold (kaloriinnhold) som kommer fra fra de ulike næringsstoffene (karbohydrat, fett og protein) benevnes ofte som energiprosent eller E%. De norske helsemyndighetene anbefaler at karbohydrat bør bidra med 45–60 E%, fett med 25–40 E% og protein med 10–20 E%.

Norlandiabrødet bidrar med 49 E% karbo, 29E% fett og protein 15 E% (fiber 6 E%) – og er derfor perfekt i forhold til helsemyndighetenes anbefaling.